8 apr 2022

Studenten groeien door praktijkervaring bij VVV-Venlo

Steward zijn tijdens een voetbalwedstrijd, je moet het maar durven. Voor de studenten van het Gilde Instituut voor Veiligheid uit Roermond is het dé kans om praktijkervaring op te doen en te proeven van het echte werk. Remco Kuiper, docent bij Gilde Instituut voor Veiligheid en Frank Nissen, veiligheidscoördinator bij VVV-Venlo (Nederlandse voetbalclub uit Venlo) zijn trots op de samenwerking tussen Gilde Opleidingen en VVV-Venlo.

VVV-Venlo is een belangrijke samenwerkingspartner voor Gilde Opleidingen. “Bij Gilde Opleidingen leiden we mensen op voor werk dat hard nodig is in de maatschappij. Ons onderwijs is daarom ook gericht op hoe het er écht aan toegaat in de beroepspraktijk en dat kunnen we onder andere realiseren door voor onze opleiding ‘Handhaver, Toezicht en Veiligheid’ samen te werken met partners zoals VVV-Venlo”, vertelt Remco. “We zien dat onze studenten enorm groeien door deze onderwijstijd in de praktijk bij VVV-Venlo”.

Beter onderwijs dankzij partnerschap
Opleidingen maak je al lang niet meer alleen in het onderwijs. Het opleidingsaanbod wordt in nauwe samenwerking en co-creatie met het regionale bedrijfsleven ontwikkeld en uitgevoerd. Het partnerschap tussen VVV-Venlo en Gilde Opleidingen is hier al jarenlang een succesvol voorbeeld van. “We creëren een gezamenlijke opleidingsinfrastructuur waarin wij - en daarmee ook onze studenten - profiteren van elkaars kennis, kunde en faciliteiten”, vertelt Remco. “Onze studenten willen naar buiten, dus ons onderwijs moet zoveel mogelijk gebeuren in de praktijk.” Frank ziet dat VVV-Venlo andersom ook veel leert van studenten: “Het is echt een wisselwerking in de manier van samenwerken met Gilde Opleidingen en daar ben ik trots op. Wij kunnen studenten namelijk het echte werk bij ons laten ervaren, maar anderzijds worden wij er als veiligheidsorganisatie ook beter van. Studenten stellen kritische vragen en zorgen voor een frisse wind binnen onze organisatie. Soms zie je dingen die ze op school behandeld hebben, waar wij onze werkwijze bij VVV-Venlo ook weer op aanpassen. Het is goed om te zien hoe met bepaalde situaties in het onderwijs omgaan wordt. Daar kunnen wij ook weer van leren”. Hoe het onderwijs in de praktijk eruitziet? Bekijk het hieronder (interview gaat verder onder de video)

Leren tijdens een voetbalwedstrijd
Je veilig voelen bij een voetbalwedstrijd. Dat is voor een bezoeker erg belangrijk, maar het is zeker niet vanzelfsprekend en bestaat in een voetbalstadion uit allerlei uitdagingen. Het gevoel van veiligheid wordt gewaarborgd door het werk van de stewards én door onze studenten die deze rol tijdens een wedstrijd op zich nemen. Praktijkervaring opdoen, in dit geval bij VVV-Venlo, is daarom volgens Remco en Frank enorm belangrijk in het leerproces. “Je moet het vak waarvoor je leert daadwerkelijk ook gevoeld hebben. Op je plaats staan, in de kou. Soms zul je je vervelen, maar meestal is het ook best wel spannend. Bijvoorbeeld als je uitgescholden wordt door iemand die onredelijk is. Ook dát is werken in de veiligheid. Je kunt als student deze praktijksituaties niet op school leren. Wil je leren zwemmen, dan moet je het water in”, zegt Remco. Frank voegt hier nog aan toe: “Ik zie dat de studenten groeien. Ze komen binnen als ‘puppy’ maar al heel snel zijn ze geen studenten meer maar echt collega’s geworden”.

Het echte werk ervaren in de praktijk
Bij VVV-Venlo krijgt iedere student een eigen taak en eigen verantwoordelijkheden om álle facetten van veiligheid tijdens een wedstrijd te ervaren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ingepland worden als parkeerwachter, steward zijn bij de thuis- en uitsupporters of mogen ze bezoekers fouilleren bij binnenkomst. Remco: "Bij VVV-Venlo kunnen we een situatie creëren die we op school niet hebben. Je komt hier allerlei soorten mensen tegen. En daar leer je heel erg veel van." Hoe de studenten deze praktijksituatie ervaren? Dat zie je in onderstaande video (interview gaat verder onder de video).

Workshops
Naast de inhoudelijke begeleiding van de studenten tijdens voetbalwedstrijden, worden er ook diverse workshops gegeven door VVV-Venlo op locatie bij Gilde Opleidingen. Zoals de workshop ‘benaderingstechnieken’, waarin studenten belangrijke handelingen leren die tijdens een verhitte voetbalwedstrijd van pas kunnen komen. Hoe zo’n workshop eruitziet? Dat kun je in onderstaande video bekijken (interview gaat verder onder de video).

Toekomst
Gilde Opleidingen en VVV-Venlo bekijken momenteel de mogelijkheden om de samenwerking voor de nabije toekomst nog verder uit te breiden en studenten breder in te zetten. Hierdoor kunnen de studenten ervaren welk van de vele aspecten van werken in de veiligheid het meest aanspreekt. Binnen of juist buiten de muren van een voetbalstadion. Frank Nissen sluit af met: “Door dit partnerschap kunnen wij jonge mensen helpen in de volgende stap van hun leven”.