11 jul

Studenten Gilde Opleidingen helpen kantoorpand realiseren

Niet alleen met je neus in de boeken maar ook proeven van en leren door het echte werk. Dat vindt Daan Metsemakers, docent Werkvoorbereider Werktuigkundige Installaties, dé beste manier om zijn studenten kennis bij te brengen. Tijdens het project ‘Op Het Veld Belfeld’ hielpen 10 van zijn studenten mee aan de bouw van een kantoorpand in Belfeld. Zowel Gilde Opleidingen, de studenten, als opdrachtgever Op het Veld Belfeld - een totaalpartner voor technische installaties en projectorganisatie – kijken terug op een geslaagd project.

Dit schooljaar is Gilde Opleidingen gestart met de nieuwe mbo niveau 4 opleiding Werkvoorbereider Werktuigkundige Installaties. Daan Metsemakers mocht deze opleiding destijds samen met zijn collega’s opzetten en ontwikkelen. Hij zocht voor de nieuwe studenten een uitdaging die het meeste raakvlak heeft met échte werk. “Al snel kwam ik uit bij mijn vorige werkgever, Op het Veld, en vroeg ik of er mogelijkheden waren om de studenten te betrekken bij een lopend project. Gelukkig waren ze bij Op het Veld Belfeld net bezig met de voorbereidingen voor een nieuw kantoorpand naast hun huidige kantoorpand. Dit project hebben we opgepakt en door de studenten laten voorbereiden.”

20 lessen lang hebben de 10 studenten zich vastgebeten in deze uitdaging. Ze gingen aan de slag met het maken van tekeningen en het uitvoeren van berekeningen. Hierbij kwamen ze in aanraking met diverse disciplines zoals warmtepompen, ventilatie, koeling, verwarming en drinkwater. "Dit project heeft de studenten energie gegeven, en mij ook! Het is geweldig om te zien hoe de studenten opbloeiden door dit project", aldus Daan.

De standaard van morgen

Gerard op het Veld, directeur van het installatiebedrijf, benadrukt ook het belang van goede praktijkervaring. “We bouwen nu een pand dat uniek is, maar wat de standaard van morgen wordt. We vinden het noodzakelijk dat studenten van Gilde Opleidingen hiermee te maken krijgen. Het creëert voor hen een voorsprong, aangezien theorie en praktijk écht bij elkaar komen”, aldus Op het Veld. Volgens hem is het vak Werkvoorbereider niet meer weg te denken uit de huidige markt.  “Doordat we steeds minder tijd krijgen op locatie om te installeren is het zeer belangrijk om tot een uitstekende werkvoorbereiding te komen."

De projectverantwoordelijke van Op Het Veld Belfeld, Eric Bloemen, beoordeelde alle documenten die de studenten hadden gemaakt en kan deze mogelijk gebruiken voor de daadwerkelijke realisatie van het kantoorpand. Dit gaf de studenten extra motivatie om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. Daan: “Bij de eerste bijeenkomst werden ze behoorlijk in het diepe gegooid door de directeur. De wensen die hij als opdrachtgever in gedachten had waren voor de studenten een behoorlijke uitdaging.” Doordat de studenten in tweetallen het project hebben uitgevoerd konden ze veel overleggen en sparren over de uitvoering. De studenten zelf hebben enorm enthousiast gereageerd op dit project. 

Verdere realisatie

Al 3 weken na het begin van de werkvoorbereiding, is de uitvoering van het kantoorpand gestart. Via een webcam konden de studenten de vorderingen van de bouw op de voet volgen. Eind juni waren de eindpresentaties en konden ze de opdrachtgever laten zien wat ze hadden bedacht en gemaakt. Een rondje over de bouwplaats van het nieuwe kantoorpand kon natuurlijk ontbreken. Hoe bijzonder is het dat de leidingen die de studenten hebben getekend en berekend, al daadwerkelijk in de bouw verwerkt zijn? “We blijven de vorderingen van de bouw volgen via de webcam en zullen volgend schooljaar samen het kantoorpand gaan bekijken als het volledig is afgerond”, vertelt Daan.

Een trotse docent, dat staat vast. Volgens hem zijn de studenten stuk voor stuk enorm gegroeid doormiddel van dit project. “Ik probeer het onderzoekend vermogen van de studenten te bevorderen door ze zoveel mogelijk zelf te laten onderzoeken. Als ik de studenten vergelijk met de eerste les van dit schooljaar en nu, dan zie ik daar een wereld van verschil in. Ze zijn niet bang om uitdagingen aan te gaan en gaan eerst zelf op onderzoek uit voordat ze alles aan mij vragen. Deze kwaliteiten heb je nodig om een goede Werkvoorbereider te worden”, aldus deze enthousiaste docent.

Neem hier zelf een kijkje bij het nieuwe energieneutrale kantoor van Op het Veld.