13 jun

VeVa Marcheert!

Van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 juni marcheren eerste-, tweede- en derdejaarsstudenten van Gilde Opleidingen in het kader van VeVa Marcheert! – een landelijk initiatief van stichting Hulp voor Helden - in Limburg én in Noorwegen. VeVa Marcheert! is een eerbetoon aan alle veteranen die met hun inzet voor vrede, vrijheid en veiligheid hebben gezorgd. Zij kozen voor een beroep als militair of werden opgeroepen door hun land. Een dienstbaarheid die vaak gepaard gaat met eenzaamheid, onbegrip en soms traumatische ervaringen.

Eerbetoon aan veteranen
Op 28 mei bezochten de eerstejaarsstudenten Bronbeek, een verzorgingstehuis voor oud-militairen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). De studenten maakten kennis met de veteranen, luisterden naar hun verhalen en stelden vragen over hun verleden. Een mooie en indrukwekkende kennismaking die de studenten extra motiveerden voor hun eerbetoon. VeVa Marcheert! wordt georganiseerd om erkenning en waardering voor veteranen bij een jong publiek te stimuleren. Doordat de studenten bewust stilstaan bij verschillende historische plekken en hierbij grensverleggende activiteiten ondernemen, houden ze herinneringen levend - “opdat wij nooit zullen vergeten''. De officiële Nederlandse Veteranendag is op zaterdag 29 juni.

Tocht door Limburg en Noorwegen
In totaal leggen ruim 50 studenten, in verschillende groepen, een afstand van 80 kilometer af in 3 dagen en gaan ze fysieke uitdagingen aan. Hiervan marcheren 30 eerste- en derdejaarsstudenten van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 juni in het Limburgse heuvellandschap en hiken 23 tweedejaarsstudenten op vrijdag 28 juni in de bergen van Noorwegen. Het programma De eerstejaarsstudenten starten op woensdag 26 juni in Margraten waar ze worden rondgeleid op het Netherlands American War Cemetery. Vanuit daar lopen ze naar Valkenburg, gaan ze grensverleggend vanaf 50 meter hoogte tokkelen, waarna ze overnachten in de grotten van Geulhem om te ervaren hoe het is om in de grotten te moeten schuilen. Op donderdag 27 juni lopen de studenten naar het centrum van Valkenburg en leggen om 16.30 uur een krans bij het Witte Anjer Perkje. De witte anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse veteraan. Tot slot lopen de studenten op vrijdag 28 juni een zware tocht naar het centrum van Roermond. Tegelijkertijd maken de 24 tweedejaarsstudenten een hike van ruim 20 kilometer door de Noorse bergen, ook in het kader van VeVa Marcheert! Op het marktplein in Roermond wordt vanaf 13.45 uur een officieel defilé gehouden met een speech van de burgemeester van Roermond aan de eerstejaarsstudenten.

Hulp voor Helden
VeVa Marcheert! is een landelijk initiatief van Hulp voor Helden, een landelijke organisatie (KPPR) die aandacht vraagt voor en steun geeft aan onze helden. De opbrengst van de sponsorgelden die de studenten met deze mars ophalen, gaat naar deze helden die stichting Hulp voor Helden al bijna 150 jaar ondersteunt. Wie dat zijn? Militairen, veteranen én hun thuisfront. Mannen en vrouwen in dienst van onze vrijheid, vrede en veiligheid. Een dienstbaarheid die soms gepaard gaat met eenzaamheid, onbegrip of zelfs met een traumatische ervaring. En dat is waar Hulp voor Helden zich hard voor maakt. Want, zeggen zij, als wij als samenleving anderen vragen om dergelijke offers te brengen, dan moeten wij als samenleving deze offers ook erkennen en waarderen, en steunen wanneer dat nodig is!

Steun, sponsor en moedig aan
Wil jij de studenten sponsoren tijdens hun mars? Dit kan via de link hieronder!