24 jun

Vavo Noord- en Midden-Limburg wordt Gilde Vavo

Een diploma of deelcertificaten voor het voortgezet onderwijs halen kan bij Vavo Noord- en Midden-Limburg. Vanaf studiejaar 2024-2025 krijgt Vavo Noord- en Midden-Limburg een nieuwe naam: Gilde Vavo. Deze stap is bedoeld om de samenwerking en synergie met Gilde Opleidingen te bevorderen en om de naamsbekendheid van beide merken in regio Limburg verder te versterken.

Alsnog diploma halen
In eerste instantie is het vavo er om een gemist vwo-, havo- of vmbo-t-diploma te halen. Leerlingen hoeven alleen de vakken te herkansen waarvoor ze een onvoldoende gehaald hebben en hoeven dus niet het gehele jaar over te doen. “Bij Gilde Vavo mag je de afgesloten vakken meenemen en kun je je concentreren op die vakken waarvoor je gezakt bent. Daarnaast is het vavo geen kopie van het traditionele examenjaar. Zo wordt bijvoorbeeld van elk vak de leerstof van de bovenbouw compleet herhaald. De basis moet goed zijn”, aldus Marlène Scheres, teammanager Gilde Vavo bij Gilde Opleidingen.

Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs
Vavo staat voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Een onderwijsvorm in Nederland waar volwassenen, maar ook jongeren van 16 en 17 jaar, een diploma of deelcertificaten voor het voortgezet onderwijs kunnen halen. In de richting vmbo-tl, havo of vwo. Leerlingen aan vavo kunnen (alsnog) hun diploma of certificaten behalen, een tussenjaar nemen of zich herprofileren.  

Bredere populatie
De populatie van Gilde Vavo, voorheen Vavo Noord- en Midden-Limburg, wordt geleidelijk breder. Marlène Scheres: “We zien steeds meer aanmeldingen van leerlingen die vavo gebruiken als tussenjaar. Voor leerlingen die willen doorstromen naar mbo, hbo of universiteit, maar ook voor vmbo-t’ers die naar de havo willen of havisten die een vwo-diploma ambiëren. Ze volgen verschillende vakken die passen bij de vervolgstudie die ze willen kiezen. Sommige leerlingen hebben deelcertificaten nodig om toegelaten te worden tot een studie. Het komt ook voor dat het gekozen profiel niet past bij de gewenste vervolgopleiding. Anderen volgen een breder pakket en zoeken uit wát ze precies willen. En Gilde Vavo is daarnaast geschikt voor mensen die al aan een vervolgopleiding bezig zijn, iets willen bijspijkeren of ergens kennis missen.”

Begeleiding
Iedere startende leerling krijgt een uitgebreid intakegesprek. Op basis van voorkennis, motivatie en toekomstplannen wordt een maatwerktraject samengesteld. Naast het examenprogramma voor de gekozen deelvakken is er namelijk ook veel ruimte voor bijvoorbeeld workshops zoals timemanagement, presentatietechniek, speedreading en samenvatten. En dat is lang niet alles. “We bieden ook trajecten aan met het vervolgonderwijs, zoals bijvoorbeeld  Pre University Project. Een samenwerking met Maastricht University locatie Venlo,” aldus Marlène Scheres.

Verhuizing
Vanaf de start van studiejaar 2024-2025, krijgt Gilde Vavo een nieuwe plek bij Gilde Opleidingen. Gilde Vavo verhuist van locatie Laaghuissingel Venlo naar de locatie van Gilde Opleidingen aan de Groenveldsingel 40 in Venlo. Daarnaast blijft de locatie Bredeweg ook de plek voor Gilde Vavo voor leerlingen in de omgeving van Roermond.

Gilde Vavo
Vavo Noord- en Midden-Limburg is altijd onderdeel geweest van Gilde Opleidingen. Vanaf studiejaar 2024-2025 wordt zij ook qua naam onder het merk Gilde Opleidingen gepositioneerd, onder de naam Gilde Vavo. De gecombineerde kracht van beide merken zorgt er voor dat toekomstige leerlingen nog beter bereikt worden met een studieaanbod dat bij ze past.