Opticien

kom scherp stellen

Opticien

Het opticiensvak heeft veel verschillende kanten. Je bent bezig met mensen, wetenschap, gezondheidszorg en techniek. En daarbij is kennis van mode en gevoel voor stijl ook nog eens belangrijk. Na een driejarige bbl- opleiding kan jij aan de slag bij een opticien of doorstuderen in de optometrie of contactlenzenspecialist op hbo-niveau.

Opleiding

Bij de opleiding opticien ga je minimaal 24 uur per week bij jouw leerbedrijf aan de slag. Een dag per week zit je op school. De combinatie theorie en praktijk is extra belangrijk bij deze bbl-opleiding. Om je diploma te halen moet je met theorie-, praktijk- en projecttoetsen laten zien dat je aan alle eisen voldoet. Doordat je de theorie meteen in de praktijk brengt, merk je dat leren veel gemakkelijker gaat!

Tijdens je studie leer je goede service te combineren met medische- en technische kennis. Zo begeleid je het hele traject, van ogen opmeten tot een montuur uitzoeken en het uitvoeren van kleine reparaties.

Daarnaast krijg je de algemene vakken zoals rekenen en taal. Zoals bij alle opleidingen volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

  • diploma vmbo kader
  • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
  • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
  • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
  • diploma beroepsgerichte opleiding (niveau 2)

Over de opleiding

location_on
  • Roermond - Bredeweg 235
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
  • BBL
insert_invitation Duur: 3 jaar (versnellen is mogelijk, 2 jaar met een havo- of vwo-diploma
notifications_active Startmoment: het hele jaar door mogelijk.

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:

Cursusgeld BBL

  • 295,- per jaar voor niveau 1 en 2
  • €715,- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Maximaal €900,-. Exclusief aanschaf laptop in eerste leerjaar.

Bekijk onze laptopeisen

Over jou

Fijne motoriek
Fijne motoriek
Nauwkeurig
Nauwkeurig
Organisatietalent
Organisatietalent
Technisch inzicht
Technisch inzicht
Zelfstandig
Zelfstandig

Hoi ik ben Noor en geef je graag een rondleiding.

De praktijk

De opleiding opticien is heel specialistisch. Grote kans dat je na je opleiding aan de slag gaat bij een brillenzaak of opticien. Daar kan je verschillende rollen invullen. Hou jij van mensen en praat je graag? Dan past de adviserende rol goed bij jou. Ben jij liever met je handen bezig? Dan kan je aan de slag als in de werkplaats waar je kleine reparaties uitvoert en glazen passend maakt. Nog vaker zal je een combinatie doen. Daardoor is je werk afwisselend en uitdagend. Dankzij je bbl-opleiding heb je al lekker veel praktijkervaring. Bij je leerbedrijf kon je al proeven van de opleiding in de praktijk. Zo kun je gemakkelijker kiezen. Wil je bij een grote opticien werken waarbij iedereen zijn eigen rol heeft? Of solliciteer je bij een klein bedrijf waar je van alles mag doen? Binnen de kleine wereld van optiek zijn de mogelijkheden eindeloos!

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 2.000,- en € 2.600,- bruto per maand