Autotechnicus

Jij voelt je thuis onder de motorkap

Autotechnicus

Kom jij aan auto’s sleutelen? Op de opleiding Autotechnicus leer je alles over auto’s. Van de motor tot de uitlaat en van het alarmlicht tot de v-snaar. Maar ook de software van moderne auto’s kent straks geen geheimen meer voor jou.

Opleiding

Jouw opleiding kun je zien als een grote technische puzzel. Je speurt technische problemen bij auto’s op en leer je hoe je die slim en snel oplost. Je maakt kennis met de vele onderdelen die een auto aan de praat houden, van de versnellingsbak en de uitlaat, tot het differentieel en de besturingssoftware. Je leert onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, zoals het schoonmaken en opnieuw afstellen van onderdelen, maar ook technische mankementen verhelpen. Dat leer je het beste in de praktijk. Lekker je handen uit de mouwen steken en meteen aan de slag met het echte werk.

Naast de technische vakken en standaardvakken als Nederlands en rekenen kies je tijdens de opleiding keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

Op de locatie in Nuth werken we samen met Auto Technisch Trainings Centrum (ATTC).

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

 • diploma vmbo basis of kader
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma entreeopleiding

Over de opleiding

location_on
 • Nuth - Thermiekstraat 4a (BBL)
 • Venlo - Hagerhofweg 15 (BOL en BBL)
insert_chart Niveau 2
near_me Leerweg:
 • BOL
 • BBL
insert_invitation Duur: 2 jaar
notifications_active Startmoment: in augustus, november, februari, april.

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:

Cursusgeld BBL

 • 295,- per jaar voor niveau 1 en 2
 • €715,- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:

Lesgeld BOL

 • €1.419,-

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer €450,- in het laarjaar 1, exclusief aanschaf laptop. Ongeveer €360,- in leerjaar 2. 

 

Bekijk onze laptopeisen

Over jou

Nauwkeurig
Nauwkeurig
Praktisch ingesteld
Praktisch ingesteld
Probleemoplossend
Probleemoplossend
Ruimtelijk inzicht
Ruimtelijk inzicht
Technisch inzicht
Technisch inzicht

De praktijk

Jij gaat aan de slag in een werkplaats of autogarage, of bijvoorbeeld bij een autodealer van occasions. Het werk van autotechnicus is deels afhankelijk van het seizoen. In de winter ben je vaak bezig met het plaatsen van winterbanden en het bijvullen van koelvloeistof. ’s Zomers hou je je vaak bezig met het repareren van de airco. Het hele jaar door komen er nog allerlei andere autoproblemen op je pad. In een team hou jij je bezig met alle standaardreparaties die een auto nodig heeft. Denk aan lampen vervangen, olie bijvullen, remschijven verwisselen en banden uitlijnen. Bij ingewikkelde reparaties verricht jij hand- en spandiensten, zodat jij je straks kunt specialiseren.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 1.900,- en € 2.500,- bruto per maand

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Dan is het advies om je aan te melden vóór 1 april. Want hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je natuurlijk van harte welkom bij ons!

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Infopunt voor je klaar. Je kunt hen mailen via info@gildeopleidingen.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk ook naar niveau 4. 

 • Kan je jouw vraag over de aanmelding niet vinden? Dan kun je terecht bij ons Infopunt. Je kunt hen mailen via info@gildeopleidingen.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Volg je een opleiding op niveau 1? Dan hoef je geen laptop mee te nemen, hier zorgt jouw opleiding voor. Voor niveau 2, 3 en 4 geldt: je bent zelf verantwoordelijk om een eigen laptop mee te nemen ongeacht welk leerjaar of leerweg je volgt. Kijk hier of jouw laptop nog voldoet aan de basiseisen waaraan hij moet voldoen. Heb je een laptop met specifieke eisen nodig, dan hoor je dat van je opleiding.