23 nov 2023

If you can dream it, you can do it

“Als ik mijn 2 banen nu eens kan inruilen voor 1 baan. Waarin ik helemaal mijn ei kwijt kan en waar ik blij van word”, dat dacht Monique Caris uit Meijel een paar jaar geleden. En het is haar gelukt. Ze zegde een van haar banen op en begon als thuiszorgmedewerker bij Sint Jozef wonen en zorg. En via medewerker leefplezier en de opleiding Helpende Zorg & Welzijn+ zit ze nu weer in de schoolbanken. Op haar 55ste leert zij voor verzorgende IG via een hybride leerwerkplek in de leerhuiskamer bij haar werkgever. Aan het woord een gelukkige Monique.

Ik wilde mijn horizon verbreden
Na bijna 30 jaar in de financiële administratie te hebben gewerkt, besefte zij dat er meer was in het leven dan alleen maar cijfertjes. Ze begon te dromen van een baan die haar voldoening geeft en waar ze écht gelukkig van wordt. En dat is precies wat ze nu heeft. Monique vertelt: "Na mijn scheiding wilde ik mijn horizon verbreden. Ik wilde niet alleen gelukkig zijn in mijn werk, maar ook bijdragen aan de zorg voor anderen.” Dat vond ze bij Sint Jozef in Meijel. Als thuiszorgmedewerker in de huishoudelijke dienst. Maar ze sprak ook bijna meteen de wens uit om haar vaardigheden verder te ontwikkelen. Sint Jozef zag in haar de perfecte medewerker leefplezier. En dus kreeg ze die baan en gaf ze de bewoners ‘op de woonkamer’ eten en drinken, bestelde boodschappen, deed activiteiten met de bewoners, maakte een wandeling. “Ik kreeg er een heel fijn gevoel van.”

Het plaatje was rond
Maar als de ambitie eenmaal aangewakkerd is… Dus toen Monique er een jaar medewerker leefplezier was, zag zij iedere keer haar collega’s helpende zorg/welzijn+ aan het werk en vond dat wat zij deden steeds interessanter. “Zij verzorgen de bewoners en dienen medicijnen toe. Dat wilde ik ook. Ik zag hierin uitdagingen. Daarom zei ik tegen mijn manager: ‘Als jullie nog een opleidingsplekje hebben voor de leerhuiskamer denk dan aan mij.’ Na 1,5 maand vroegen ze mij of ik de opleiding wilde volgen. Het plaatje was rond. In juni 2022 heb ik mijn diploma Helpende Zorg & Welzijn behaald.”

Leren en werken combineren
En toch was Monique niet klaar. Ze was nog niet uitgeleerd. Want toen ze de vraag kreeg of ze door wilde gaan voor verzorgende IG zei ze volmondig en vastberaden JA. “Ik wil dit. Die baan als verzorgende geeft nog meer uitdaging. Daar kan ik nog meer energie in kwijt. In september 2022 ben ik begonnen. De hybride leerwerkplek is voor mij perfect, omdat ik leren en werken kan combineren. Ik ga op eigen tempo door de lesstof. En pas die direct toe in de praktijk. Dit is niet alleen goed voor mijn eigen groei, maar het heeft ook een positieve invloed op de bewoners en mijn collega's. Je pakt namelijk meteen op de werkvloer problemen en uitdagingen aan en neemt ze op in de leerstof. Ideaal voor mij.”

Het zijn echte toppers
Alhoewel Monique zelf veel tijd, aandacht en liefde in haar opleiding stopt, kan zij het niet alleen. Zij is dan ook vol lof over de begeleiding die ze krijgt van Sint Jozef, maar zeker ook vanuit Gilde Zorgcollege. Haar 2 docenten steunen haar en moedigen haar aan uit te blinken. “Het zijn echte toppers. Ze denken altijd met me mee. Wat heb je nodig? Waar wil je nog les in hebben? Als ik de kans krijg, nomineer ik hen beiden voor Docent van het Jaar."

Je kunt mooie dingen bereiken
Moniques verhaal maakt duidelijk dat als je vasthoudt aan je droom en ervoor wilt werken, dat je dan mooie dingen kunt bereiken. Ze laat zien dat leeftijd totaal geen belemmering is om nieuwe uitdagingen aan te gaan. En dat hybride leren een effectieve manier is om theorie en praktijk met elkaar te verbinden. If you can dream it, you can do it en met deze beroemde woorden van Walt Disney eindigen we het succesverhaal van Monique.

  • Wat is hybride leren?
    Bij hybride leren gaat werken en leren hand in hand. Studenten worden op de werkplek opgeleid door professionals en docenten.