Wat als je tijdens je opleiding al écht onderdeel bent van het ziekenhuis? Voor de studenten van Mbo-Verpleegkundige Ziekenhuis is dat de realiteit. Samen met VISTA College en ziekenhuizen in Limburg leidt Gilde Opleidingen al acht jaar studenten op tot ziekenhuisverpleegkundigen. “Fijn om intensief samen te werken”, vertelt docent verpleegkunde en trajectbegeleider Marion Frencken-Cox van Gilde Opleidingen.
Kortere lijnen, betere begeleiding
Studenten krijgen bij de opleiding Mbo-Verpleegkundige Ziekenhuis niet alleen les op school, maar ook in het ziekenhuis van gespecialiseerde verpleegkundigen. Daarnaast blijven de docenten nauw betrokken bij de praktijk. “Door de samenwerking horen we direct uit het ziekenhuis wat er speelt. Daardoor kunnen we de opleiding steeds verbeteren”, vertelt Marion, die een achtergrond heeft als verpleegkundige en anesthesiemedewerker. “Door die extra binding met de praktijk blijft onze kennis voor een deel up-to-date. Voor het andere deel krijgen we regelmatig bijscholing in verpleegtechnische handelingen en bezoeken we symposia.”
Voordelen en uitdagingen
Zo’n nauwe samenwerking heeft altijd voordelen, maar ook uitdagingen, dat merkt Marion. “Iedereen heeft een eigen mening en die komt niet altijd overeen. Maar in de curriculumgroep komen we er altijd uit.” De curriculumgroep bestaat uit zowel docenten van de ROC’s als mensen uit het ziekenhuis. Samen stellen zij het lesprogramma samen. De samenwerking biedt praktische voordelen. “Soms zien we dat studenten worstelen met hun motivatie tijdens de terugkomdagen. Hoe zorgen we ervoor dat ze gemotiveerd blijven? Dat bespreken we dan samen, zodat we eventueel aanpassingen kunnen doen in het onderwijsprogramma. Ook als er iemand uitvalt of er is te weinig voorbereidingstijd dan komt wel eens de vraag: hebben jullie lesmateriaal voor ons? Als het maar even kan, helpen we elkaar.”
De praktijk als leeromgeving
Naast de theoretische lessen in de eerste twee jaar, gaan studenten in het derde en vierde jaar werkplekleren in het ziekenhuis. Een docent van school begeleidt studenten hierbij in het ziekenhuis. Dat maakt deze opleiding anders dan de reguliere opleiding tot Verpleegkundige. “Studenten kiezen bewust voor deze route, omdat ze vier jaar lang in een ziekenhuis willen werken. De focus ligt op de ziekenhuiszorg en de complexiteit ervan. Patiënten hier zijn vaak echt ziek, waardoor studenten sneller moeten kunnen schakelen. En ze hebben meer kennis nodig van anatomie, fysiologie en pathologie en veel verschillende ziektebeelden. Studenten vinden over het algemeen dat de opleiding Mbo-Verpleegkundige Ziekenhuis best pittig is. Dat komt vooral doordat ze in leerjaar 1 al meteen één dagdeel per week les krijgen in het ziekenhuis waar ze ook stage gaan lopen. Zo leren ze het ziekenhuis al kennen voordat de stage begint. En ze gaan sneller door bepaalde stof heen, omdat ze met zieke patiënten te maken krijgen. Het is daarom belangrijk dat ze al vroeg in de opleiding goed kunnen observeren en klinisch kunnen redeneren.”
Direct klaargestoomd voor het ziekenhuis
Het is ook belangrijk dat de studenten groeien als beroepsbeoefenaar. Wat moeten ze kennen en kunnen? Welke competenties hebben ze nodig? “De praktijkgerichte aanpak heeft een groot voordeel: studenten worden direct klaargestoomd voor een baan in het ziekenhuis. Na hun opleiding kunnen ze meteen aan de slag of doorgroeien naar het hbo. We werken echt samen met de ziekenhuizen om studenten optimaal voor te bereiden. Bij de reguliere opleiding is de samenwerking minder intensief en we bepalen hierbij niet samen met andere zorginstellingen het onderwijsprogramma.”
Meteen in aanraking met de praktijk
Marion hoopt dat de samenwerking nog lang blijft bestaan. “Studenten vinden het fijn dat ze les krijgen in het ziekenhuis, vaak op de plek waar ze later willen werken.” Al in het eerste jaar komen ze in aanraking met de praktijk. “Ze proeven de sfeer, maken kennis met collega’s en ervaren hoe het eraan toegaat.”
Het mooiste aan het vak
Wat vindt ze zelf het mooiste aan het vak? “Mensen bijstaan in een periode dat ze ziek zijn en ze zo goed mogelijk helpen. Hun dankbaarheid is dan groot.” Die waardering ziet ze ook bij haar studenten. Marion geniet ervan om studenten te zien groeien. “Fijn om te horen dat studenten het leuk vinden wat ze doen en dat ze complimenten krijgen zoals: ‘Je hebt me goed geholpen’.” Dat is precies waarom ze zich inzet voor deze bijzondere opleiding. En dat maakt haar werk en deze samenwerking zo waardevol.