Ondernemer Handel

Jij bent de baas

Ondernemer Handel

Jij bent een doorzetter en ziet het gat in de markt. Met jouw ondernemende en klantvriendelijke instelling maak jij jouw droom waar. Eigen baas van een bedrijf.

Opleiding

In het eerste studiejaar volg je veel modules samen met de brede opleiding Retail & Sales Management. Je leert de basis van marketing en sales. Je leert te onderzoeken wie jouw klanten zijn en hoe jij hen kunt bedienen. Je werkt aan thema's als customer journey, productdemonstraties én online marketing.

In jaar 2 ga je eerst 20 weken op stage. Naast het (online) sales staat ook financieel, recht en leidinggeven op het programma. Je laatste jaar van deze opleiding ga je aan de slag met jouw ondernemersplan en met het opstarten van jouw bedrijf.

Daarnaast krijg je Nederlands, Burgerschap, rekenen én een aantal vakken dat je helemaal zelf mag kiezen: je keuzedelen. Hiermee kun je je specialiseren, of iets totaal nieuws leren.

  • Brede opleiding Retail & Salesmanagement: In het eerste jaar krijgen alle studenten van de opleidingen Commercieel Medewerker, Junior Accountmanager, Junior Manager Groothandel, Junior Manager Internationale Handel, E-commerce Specialist, Retailspecialist, Retailmanager en Ondernemer Handel samen les. Daarna kies je één van deze opleidingen (uitstroomrichtingen). Je mag er zelfs 2 kiezen en studeert dan af met 2 diploma's.

Beroepshavo Weert

Kies je voor de opleiding in Weert dan kun je je daarnaast inschrijven voor de Beroepshavo. Je krijgt naast je mbo-opleiding een extra pakket met twee tot vier havo-vakken die aansluiten bij je opleiding en vervolgopleiding. Hierin doe je examen en kun je officiële havo-certificaten behalen. Zie onderaan de pagina voor meer informatie bij veelgestelde vragen.

Ik schrijf me in!

Over de opleiding

location_on
  • Roermond - Bredeweg 235
  • Venlo - Hagerhofweg 15
  • Venray - Henri Dunantstraat 40
  • Weert - Drakesteyn 5
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
  • BOL
insert_invitation Duur: 3 jaar
notifications_active Startmoment: het hele jaar door mogelijk.

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2023-2024:

Lesgeld BOL

  • €1.357,-

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Maximaal €300,- per leerjaar Exclusief aanschaf laptop in leerjaar 1.

Bekijk onze laptopeisen

Over jou

Communicatief sterk
Communicatief sterk
Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Klantvriendelijk
Klantvriendelijk
Ondernemend
Ondernemend
Welbespraakt
Welbespraakt

De praktijk

Als ondernemer ben je eigen baas. Jij hebt ideeën en neemt initiatief. Je kunt goed omgaan met onzekerheid. Je hebt doorzettingsvermogen. Je bent flexibel, sociaal én communicatief. Je bent een goede netwerwerker. Dit alles kun jij inzetten om een financieel gezonde onderneming op te starten.

Jij ziet kansen en handelt ernaar. Jij snapt je klant er zorgt ervoor dat je dat aanbiedt wat jou klant nodig heeft. Dit kan in een winkel, een bedrijf maar ook online zijn. Jij zoekt uit wat je moet inkopen, waar en hoe je dit wilt verkopen, en jij bedenkt zelf hoe je dit gaat financieren. Jij bent constant op zoek naar nieuwe kansen en onderneemt op een manier waarbij je eigen belang, het belang van de klant maar ook het maatschappelijk belang in evenwicht is.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris rond € 2.600,- bruto per maand. Afhankelijk van de behaalde winst.
school
Hbo Commerciële Economie (vervolgopleiding)

Veelgestelde vragen

  • Beroepshavo is een opleidingsvariant binnen Gilde Opleidingen voor als je met een goede basis wilt doorstromen naar het hbo of met een bredere basis wilt starten op de arbeidsmarkt. Je krijgt naast je reguliere mbo-opleiding een extra pakket met 1 of 2 havo-vakken die aansluiten bij je opleiding en vervolgopleiding. Hierin doe je examen en kun je officiële havo-certificaten behalen. 

    Wat brengt Beroepshavo jou?

    • Je wordt dubbel gekwalificeerd (mbo plus havo-vakken)
    • Krijgt meer regie op jouw loopbaan
    • Wordt extra voorbereid op het hbo
    • Maakt jou tot een breed geschoolde, zelfstandige professional die klaar is voor de arbeidsmarkt.
  • Schrijf je in voor jouw gekozen mbo-opleiding. Na je aanmelding voor die opleiding, ontvang je een brief of e-mail met informatie over Beroepshavo en een uitnodiging voor een informatieavond. Daarna kun jij je inschrijven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je mentor.

  • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Dan is het advies om je aan te melden vóór 1 april. Want hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je natuurlijk van harte welkom bij ons!

    Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

    Wil je hier meer over weten? Dan staat het Infopunt voor je klaar. Je kunt hen mailen via info@gildeopleidingen.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

  • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk ook naar niveau 4. 

  • Bij Gilde Opleidingen zijn alle opleidingen onderverdeeld in 4 periodes. Voor schooljaar 2023-2024 is dit:

    periode van  tot en met 
    1 Start schooljaar  
    2    
    3    
    4   Einde schooljaar
  • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

  • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Volg je een opleiding op niveau 1? Dan hoef je geen laptop mee te nemen, hier zorgt jouw opleiding voor. Voor niveau 2, 3 en 4 geldt: je bent zelf verantwoordelijk om een eigen laptop mee te nemen ongeacht welk leerjaar of leerweg je volgt. Kijk hier of jouw laptop nog voldoet aan de basiseisen waaraan hij moet voldoen. Heb je een laptop met specifieke eisen nodig, dan hoor je dat van je opleiding.

  • Het Gilde Studentenfonds is bedoeld om studenten te ondersteunen die financiële ondersteuning nodig hebben om een opleiding te kunnen volgen:

    • Je bent jonger dan 18 jaar en wilt een bol opleiding volgen en je kunt aantonen dat jouw ouders/ verzorgers onvoldoende financiële middelen hebben waardoor jij niet de opleiding kunt volgen die jij wilt. Een inkomenstoets wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Leergeld. De aanvraag voor de toets dien je altijd zelf te doen via de website van Leergeld. Elk schooljaar opnieuw!
    • In uitzonderlijke gevallen kun je aanspraak maken op het Studentenfonds, wanneer je een BOL student bent van 18 jaar of ouder en kunt aantonen dat je onvoldoende financiële middelen hebt (ondanks studiefinanciering/aanvullende beurs). Een inkomenstoets is voorwaardelijk.
    • Wanneer je bol student en reeds in een opleiding bent en als gevolg van bijzondere omstandigheden (ziekte, zwangerschap, handicap of familieomstandigheden) aantoonbaar studievertraging oploopt en geen recht (meer) hebt op een basisbeurs. Dit is niet leeftijdsgebonden.
    • Als je je als student bestuurlijk/maatschappelijk inzet in het belang van de school en financieel nadeel ondervindt omdat je niet of minder kunt bijverdienen.
    • Als je lid bent van de Studentenraad. Je kreeg van Gilde al een vergoeding voor je deelname. Dat blijft zo, alleen wordt dit nu meegenomen in deze wetgeving..

    Let op: Ben je op het moment van aanvraag 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding, dan krijg je studiefinanciering. Uit deze inkomsten en eventuele inkomsten uit werk kun je onderwijsbenodigdheden betalen. Denk je dat het financieel echt niet lukt, dan kunnen we samen kijken of we je kunnen helpen. Er zal in dit geval altijd eerst een inkomenstoets worden uitgevoerd.

    Gilde Opleidingen kan boeken en andere leermiddelen (zoals licenties of beroepskleding), de schoolnota of een laptop (mee)financieren. Dat stemmen we samen met jou af, zo kunnen we het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.

    In het geval van studievertraging of maatschappelijke inzet is de vergoeding maatwerk en gebaseerd op het wettelijke minimum (jeugd) uurloon voor de periode waarin de vertraging of je maatschappelijke activiteit plaatsvindt.  De Commissie Studentenfonds zal je aanvraag beoordelen.

     

  • Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten uit deze regeling:

    • Gereedschappen en verbruiksmaterialen worden betaald door de school. Voor de opleidingen Kok en Wellness en Beauty adviseren we anders. Daarover lees je meer in de faq's hieronder.
    • Beroepskleding koop je zelf.
    • Voor opleidingen op niveau 3 en 4 en sommige technische niveau 2-opleidingen heb je een laptop nodig. Klik hier voor een overzicht van de eisen.
    • Vrijwillige vakschoolbijdragen zijn bedoeld voor excursies en andere extra activiteiten. Deze zijn vrijwillig. Als je niet wilt deelnemen aan de activiteiten krijg je een alternatief lesprogramma aangeboden. Je opleiding geeft je een overzicht van de activiteiten en de bijbehorende kosten.
    • Heb je onvoldoende financiële middelen, dan kan het Studentenfonds misschien helpen. Samen met Stichting Leergeld kijken wij of we iets voor je kunnen betekenen. Dat kan op verschillende manieren:
      • Gilde Opleidingen geeft je de benodigde leermiddelen
      • Gilde Opleidingen kan voor specifieke kosten een tegemoetkoming verstrekken
      • Gilde Opleidingen scheldt de opleidingsspecifieke kosten kwijt. 
    • Extra: Gilde Opleidingen heeft bovenop de regeling ‘schoolkosten’ een boekengarantie. Boeken die je koopt voor je opleiding, maar waarvan achteraf aantoonbaar is dat deze niet gebruikt zijn in je opleiding (en dus onterecht in de boekenlijst zijn opgenomen), neemt Gilde Opleidingen tegen kostprijs terug. Melding van niet gebruikte boeken kun je doen bij het Meldpunt Leermiddelen.