Eerste Monteur Mechatronica

Jij bent van alle markten thuis

Eerste Monteur Mechatronica

Mechatronica is een stoer vakgebied op het snijvlak tussen elektrotechniek, werktuigbouwkunde en software. Tijdens de opleiding Eerste Monteur Mechatronica leer je hoe je de meest uiteenlopende machines monteert, installeert, onderhoudt en test. Van robotarmen tot liften, van sorteermachines tot verpakkingssystemen.

Opleiding

Machines, machines en nog meer machines. Dat is waar het werk van een mechatronicamonteur om draait. We leren je wat voor soort machines er zijn, waarvoor ze gebruikt worden en hoe ze in elkaar steken. Dat gaat verder dan alleen de bouten en schroeven, want mechanica draait ook om software. Denk bijvoorbeeld aan slimme robots of volautomatische melkmachines. Je leert machines monteren, installeren, testen en onderhouden. Zoveel mogelijk in de praktijk, want de fijne kneepjes van dit vak leer je niet uit een boek. Wel besteden we aandacht aan theorie als veiligheidsvoorschriften, want met al die – soms zware – machines werken, vraagt om zorgvuldigheid en kennis. Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en Burgerschap. Tijdens deze bbl-opleiding leer je op jouw eigen tempo en niveau. Bij de start van de opleiding bekijken we jouw competenties en krijg je een leertraject en coach toegewezen. Op eigen tempo rond je de modules van de opleiding af.

Zoals bij alle opleidingen volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

  • diploma vmbo kader
  • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
  • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
  • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
  • diploma basisberoepsopleiding (niveau 2)

Over de opleiding

location_on
  • Venlo - Hagerhofweg 15
insert_chart Niveau 3
near_me Leerweg:
  • BBL
insert_invitation Duur: 2-3 jaar
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie.

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2023-2024:

Cursusgeld BBL

  • 270,- per jaar voor niveau 1 en 2
  • 654,- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Leermiddelen ongeveer €400,- voor het eerste leerjaar. Exclusief aanschaf verplichte laptop.

Bekijk onze laptopeisen

Over jou

Flexibel
Flexibel
Nauwkeurig
Nauwkeurig
Praktisch ingesteld
Praktisch ingesteld
Technisch inzicht
Technisch inzicht
Zelfstandig
Zelfstandig

De praktijk

Een lasrobot installeren, lift monteren of sorteermachine testen: jij houdt je bezig met machines en zorgt dat alles werkt. Dit doe je in een mechatronisch- of elektrotechnisch bedrijf. Het bouwen, installeren en in elkaar zetten van machines en apparaten doe je in de werkplaats, maar hoe groter de machines, hoe groter de kans dat je ze op locatie bij de klant monteert. Ook voor reparaties, onderhoud en tests ga je langs bij de klant. Dat kan bijvoorbeeld een fabriek zijn, maar ook een kantoor, agrarisch bedrijf of ziekenhuis. Enorm divers, dus!

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 2.000,- en € 2.700,- bruto per maand