Technicus Mechatronica

Jij tekent, bouwt en test machines

Technicus Mechatronica

Mechatronica is een breed vakgebied waarbij je geautomatiseerde machines of onderdelen hiervan tekent, bouwt, in bedrijf stelt, test én onderhoud. Jij combineert onder andere elektrotechniek, pneumatiek, werktuigbouwkunde en software gecombineerd zó dat ze naadloos met elkaar samenwerken.

Opleiding

Tijdens de opleiding Technicus Mechatronica leer je geautomatiseerde machines en installaties samenstellen en (beter) te laten werken. Je leert tekeningen lezen en ontwerpen. Je krijgt ook les in het assembleren en bouwen van nieuwe (delen van) geautomatiseerde machines. Ook kun je straks besturingssystemen programmeren en testen én machines installeren en onderhouden. Natuurlijk komt aan bod hoe je bestaande apparatuur kunt verbeteren. Naast elektrotechniek, hydrauliek, pneumatiek, werktuigbouwkunde en software ga je aan de slag met besturingstechniek en meet-/ regeltechniek. Je krijgt kennis van sensoren, actuatoren en mechanica. Je stuurt werkzaamheden aan en begeleidt de realisatie van de apparatuur tot deze optimaal werkt: planning en organisatie maken daarom onderdeel uit van je opleiding. Veiligheid is heel belangrijk: we wijzen je op belangrijke regels zodat jij weet hoe je die nauwkeurig op kunt volgen. 

Tijdens deze bbl-opleiding leer je op jouw eigen tempo en niveau. Bij de start van de opleiding bekijken we jouw competenties en krijg je een leertraject en coach toegewezen. Op eigen tempo rond je de modules van de opleiding af. Zoals bij alle opleidingen volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreedt juist je kennis op een heel ander gebied. Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en burgerschap.

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

  • diploma MBO niveau 3, bij voorkeur Eerste Monteur Mechatronica

Wij bieden deze bbl opleiding alleen aan als vervolg op op een mbo-diploma niveau 3. Met deze vooropleiding kun je de opleiding afronden in 2 jaar.

Over de opleiding

location_on
  • Venlo - Hagerhofweg 15
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
  • BBL
insert_invitation Duur: 2 jaar
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie.

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2023-2024:

Cursusgeld BBL

  • 270,- per jaar voor niveau 1 en 2
  • 654,- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer €350,- voor leermiddelen per leerjaar. Exclusief aanschaf laptop in eerste leerjaar.

Bekijk onze laptopeisen

Over jou

Communicatief sterk
Communicatief sterk
Creatief
Creatief
Kritische blik
Kritische blik
Probleemoplossend
Probleemoplossend
Technisch inzicht
Technisch inzicht

De praktijk

Als technicus mechatronica systemen werk je in de mechatronica-, metaal-, werktuigbouwkunde sector of elektrotechniek. Vaak ben je in de werkplaats van je werkgever te vinden. Maar het kan ook zijn dat je op locatie aan het werk bent: je bezoekt bijvoorbeeld klanten om daar herstel-, verbeter- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Je werkgebied is divers. Je kunt bijvoorbeeld ingezet worden voor een wasstraat, de sorteermachine van een grote webwinkel, een assemblagerobot die voertuigen samenstelt, geautomatiseerde processen in de logistiek (warehouses), voor verpakkingsmachines van snacks e.d. Jij zorgt ervoor dat mensen en bedrijven hun geautomatiseerde werk veilig, snel en steeds beter kunnen blijven doen!

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 2.500,- en € 2.900,- bruto per maand
school
Ascociate Degree of HBO opleiding Mechatronica (vervolgopleiding)