FoodLab
Limburg

 

Gilde Food & Hospitality, Arcus College, Limburgse vmbo- en hbo-scholen en Limburgse bedrijven van horecabedrijven tot vakantieparken, van toeleveranciers tot brancheorganisaties slaan de handen ineen met de oprichting van een Centrum voor Innovatief Vakmanschap met de naam FoodLab Limburg. Het initiatief moet ervoor zorgen dat in de toekomst Limburg als culinaire regio blijft behouden en wordt versterkt. En dat is nodig, omdat de horeca met problemen kampt. Het imago is niet altijd positief geweest door lange werkdagen, hoge werkdruk en weinig tijd voor her- en bijscholing van personeel.

Alle horecaprofessionals opleiden en bijscholen
De bedoeling is dat innovatieve opleidingsvormen op vmbo-, mbo- en hbo-niveau verspreid over de hele provincie, zowel enthousiaste jongeren als bestaande food en hospitality professionals opleiden en bijscholen. Dit met als doel dat ze beter kunnen inspelen op de behoeften van de consument en de vraag van horecabedrijven. Het is dus niet vreemd, dat Gilde Food & Hospitality en Arcus College straks ook weer bbl-opleidingen gaan aanbieden op het gebied van horeca.

Horeca naar hoger niveau
Inmiddels hebben zich al een kleine zeventig partners aangesloten bij FoodLab Limburg. Deze partners werken actief mee aan de realisatie van dat FoodLab. Het doel is om Limburg zowel gastronomisch, als de producten en het personeel naar een hoger niveau te tillen. Onze provincie moet in ons land dé regio worden waar het op dit gebied om gaat."

Integratie scholen en ondernemers
Ondernemers die zich verbinden aan FoodLab kunnen personeel, producten, gastlezingen en workshops aanbieden of een locatie ter beschikking stellen. Het is een integratie tussen scholen en ondernemers. Wat er speelt op de werkvloer zie je ook binnen de opleidingen. Waar mogelijk worden opleidingen ook deels echt in de bedrijven geplaatst. Daarmee ben je actueler en innovatiever en maak je kennis met nieuwe technieken en ontwikkelingen. Je biedt de  jongeren een leukere en dynamische opleiding aan. Waarbij maatwerk mogelijk is.

Binnen Limburg blijven
De samenwerking wordt nu al, waar mogelijk, geïntegreerd in het bestaande onderwijsaanbod. In 2019 gaan eventuele nieuwe opleidingsvormen van start. Een betere spreiding van horecaopleidingen moet ervoor zorgen dat studenten en personeel niet naar opleidingen buiten de provincie vertrekken.

Doorlopende leerlijn
Er zijn op dit moment gesprekken met het vmbo om te kijken of we tot een doorlopende leerlijn vmbo-mbo-hbo kunnen komen.

Meer informatie vindt u hier. Of neem contact op via info@foodlab.nl