Aankomend Medewerker Grondoptreden

Jij bent klaar

voor de strijd

Aankomend Medewerker Grondoptreden

Altijd al soldaat, matroos, marinier of korporaal willen worden? Met de opleiding Aankomend Medewerker Grondoptreden leer je militaire basisvaardigheden in de theorie en praktijk. Samenwerken is straks heel belangrijk, daar leggen we dan ook de nadruk op in de opleiding. Ook sporten is een groot onderdeel van je lesrooster.

Opleiding

Tijdens de opleiding Aankomend Medewerker Grondoptreden leer je hoe je jezelf verplaatst op verschillende terreinen, op welke manier je te werk gaat bij calamiteiten en wat de juiste manier is om beveiligingstaken uit te voeren. Daarnaast sport je veel. Deze opleiding bereidt je voor op een functie als soldaat, matroos, marinier of korporaal. Je kiest tijdens de opleiding welke functie het beste bij je past, zodat je je kunt specialiseren. Elke maand duik je één week de praktijk in: de perfecte aanvulling op je lessen.

Vakken:

 • Sport
 • Trainingsleer en voedingsleer (de kennis achter het sporten)
 • HPG (Hygiëne Persoonlijke Gezondheid)
 • AAW SEARCH (omgaan met verdachte situaties en munitie en explosieven)
 • ZHKH (EHBO-variant van Defensie)
 • CBRN (gevaarlijke stoffen)
 • Sociale- en communicatie vaardigheden
 • Mentale vorming

Je krijgt ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Zoals bij alle opleidingen volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied. De keuzedelen worden door Defensie bepaald.

In het 2e jaar van de opleiding krijg je sollicitatievoorlichting over de verschillende functies en mogelijkheden bij Defensie. Nadat je solliciteert, word je fysiek, psychologisch en medisch gekeurd. Als je aan alle aanstellingsvoorwaarden voldoet en je diploma Aankomend Medewerker Grondoptreden haalt, dan kun je starten bij Defensie.

Let op!
Deze opleiding heeft maximaal 20 opleidingsplaatsen. Je wordt getest op je fysieke en psychische geschiktheid. Op dit moment kun je je nog inschrijven voor deze opleiding.

We volgen de landelijke uniforme toelatingsprocedure veiligheid en vakmanschap (bron: veva.nl):

Je kunt met de VeVa-opleiding starten als je 15 of 16 jaar bent en je een vmbo-diploma hebt behaald.

De toelatingsprocedure bestaat uit:

 • een Sport Medisch Advies (SMA)
 • een intakegesprek
 • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • een ondertekend overzicht van je medische geschiedenis
 • een veiligheidsonderzoek (als dit nodig is, voert Defensie dit onderzoek uit)
Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

 • diploma vmbo basis of kader
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma entreeopleiding

Over de opleiding

location_on
 • Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat 1
insert_chart Niveau 2
near_me Leerweg:
 • BOL
insert_invitation Duur: 1,5 - 2 jaar
notifications_active Startmoment: direct na de zomervakantie.

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:

Lesgeld BOL

 • €1.419,-

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Bekijk onze laptopeisen

Over jou

Fit en gezond
Fit en gezond
Goede leider
Goede leider
Stressbestendig
Stressbestendig
Teamspeler
Teamspeler
Veel lef
Veel lef

De praktijk

Als aankomend medewerker grondoptreden ga je aan de slag als militair bij de cavalerie (verkenners) of de pantserinfanterie. Soms woon je daar ook. Je voert allerlei militaire taken uit. Zo leg je wegblokkades aan, spoor je mijnen of gevaarlijke munitie op en treed je op bij incidenten en rampen. Verkennende patrouilles zijn ook een belangrijk onderdeel van je werk. Bijvoorbeeld om informatie te verzamelen over een gebied, route, persoon of object. Fysiek in topvorm blijven, is superbelangrijk als militair. Je blijft dus ook na je opleiding volop trainen.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 2.800,- en € 3.200,- bruto per maand. werkenbijdefensie.nl
schedule
Onregelmatige werktijden
date_range
Mogelijk weekenddiensten

Veelgestelde vragen

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk ook naar niveau 4. 

 • Bij Gilde Opleidingen zijn alle opleidingen onderverdeeld in 4 periodes. Voor schooljaar 2023-2024 is dit:

  periode van  tot en met 
  1 Start schooljaar  
  2    
  3    
  4   Einde schooljaar
 • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

 • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Volg je een opleiding op niveau 1? Dan hoef je geen laptop mee te nemen, hier zorgt jouw opleiding voor. Voor niveau 2, 3 en 4 geldt: je bent zelf verantwoordelijk om een eigen laptop mee te nemen ongeacht welk leerjaar of leerweg je volgt. Kijk hier of jouw laptop nog voldoet aan de basiseisen waaraan hij moet voldoen. Heb je een laptop met specifieke eisen nodig, dan hoor je dat van je opleiding.

 • Het Gilde Studentenfonds is bedoeld om studenten te ondersteunen die financiële ondersteuning nodig hebben om een opleiding te kunnen volgen:

  • Je bent jonger dan 18 jaar en wilt een bol opleiding volgen en je kunt aantonen dat jouw ouders/ verzorgers onvoldoende financiële middelen hebben waardoor jij niet de opleiding kunt volgen die jij wilt. Een inkomenstoets wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Leergeld. De aanvraag voor de toets dien je altijd zelf te doen via de website van Leergeld. Elk schooljaar opnieuw!
  • In uitzonderlijke gevallen kun je aanspraak maken op het Studentenfonds, wanneer je een BOL student bent van 18 jaar of ouder en kunt aantonen dat je onvoldoende financiële middelen hebt (ondanks studiefinanciering/aanvullende beurs). Een inkomenstoets is voorwaardelijk.
  • Wanneer je bol student en reeds in een opleiding bent en als gevolg van bijzondere omstandigheden (ziekte, zwangerschap, handicap of familieomstandigheden) aantoonbaar studievertraging oploopt en geen recht (meer) hebt op een basisbeurs. Dit is niet leeftijdsgebonden.
  • Als je je als student bestuurlijk/maatschappelijk inzet in het belang van de school en financieel nadeel ondervindt omdat je niet of minder kunt bijverdienen.
  • Als je lid bent van de Studentenraad. Je kreeg van Gilde al een vergoeding voor je deelname. Dat blijft zo, alleen wordt dit nu meegenomen in deze wetgeving..

  Let op: Ben je op het moment van aanvraag 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding, dan krijg je studiefinanciering. Uit deze inkomsten en eventuele inkomsten uit werk kun je onderwijsbenodigdheden betalen. Denk je dat het financieel echt niet lukt, dan kunnen we samen kijken of we je kunnen helpen. Er zal in dit geval altijd eerst een inkomenstoets worden uitgevoerd.

  Gilde Opleidingen kan boeken en andere leermiddelen (zoals licenties of beroepskleding), de schoolnota of een laptop (mee)financieren. Dat stemmen we samen met jou af, zo kunnen we het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.

  In het geval van studievertraging of maatschappelijke inzet is de vergoeding maatwerk en gebaseerd op het wettelijke minimum (jeugd) uurloon voor de periode waarin de vertraging of je maatschappelijke activiteit plaatsvindt.  De Commissie Studentenfonds zal je aanvraag beoordelen.