Chauffeur Wegvervoer

Jij wil

de weg op!

Chauffeur Wegvervoer

Ben je graag onderweg en graag op jezelf? Dan ben jij misschien wel een echte chauffeur wegvervoer. Je leert vrachtwagens besturen en alles dat hierbij komt kijken. Van administratie tot techniek. Wil jij zo snel mogelijk de weg op?

Opleiding

Een chauffeur wegvervoer is nergens zonder zijn vrachtwagenrijbewijs. Je haalt je rijbewijs C (vrachtwagen) en CE (vrachtwagen met aanhanger). Heb je nog geen gewoon rijbewijs? Geen probleem! Je rijbewijs B haal je ook bij ons. Omdat je ook je rijbewijs gaat halen is de minimale leeftijd om aan deze opleiding te kunnen starten 16,5 jaar. Voordat een chauffeur de weg opgaat, leest hij eerst de laadlijst en controleert hij de vrachtwagen.

Dit en de administratieve handelingen die komen kijken bij een rit, leer je bij ons. Natuurlijk is het ook handig dat je iets weet over de techniek van de wagen waarin je rijdt. Dit komt aan bod tijdens de lessen bedrijfswagentechniek. Bovenop al deze vakken krijg je ook Engels, Duits, Nederlands en rekenen. Daarnaast kies je een aantal vakken zelf: je keuzedelen. Welke keuzedelen je volgt, mag je helemaal zelf weten.

Let op!
Je wordt getest op fysieke geschiktheid (medische keuring).
En je krijgt een rijbewijskeuring C of D (eventueel met E). 

Waarom?
Iedereen die voor het eerst een rijbewijs C (vrachtwagens) of D (autobussen) aanvraagt of het
huidige rijbewijs (C of D) wil verlengen, krijgt een medische keuring.
Een arts van een gecertificeerde arbodienst voert de rijbewijskeuring uit.
 
Wat?
Het is nodig vooraf te weten of je geen aandoeningen hebt die de veiligheid van het wegverkeer
in gevaar kunnen brengen. Aan de hand van:

 • een vragenlijst van het CBR;
 • een lichamelijk onderzoek, onderzoek van het gezichtsvermogen;
 • urine-onderzoek.

wordt bepaald of je de opleiding kunt gaan volgen.
 
Wanneer?
Vóórdat je aan de rijlessen mag beginnen, moet je een medische keuring ondergaan.
 
Tijdens de medische keuring wordt gekeken naar:

 • Het functioneren van je armen en benen.
 • Suikergehalte in je urine of bloed.
 • Je bloeddruk.
 • Je gezichtsvermogen.
 • Of je lichamelijk en geestelijk in staat bent om veilig een motorvoertuig te besturen.
Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

 • diploma vmbo basis of kader
 • theoretische leerweg: mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: mavo-vbo of vmbo-diploma
 • bewijs dat de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed zijn doorlopen
 • diploma entreeopleiding

Over de opleiding

location_on
 • Venlo - Hagerhofweg 15
insert_chart Niveau 2
near_me Leerweg:
 • BBL
insert_invitation Duur: 2 jaar
notifications_active Startmoment: het hele jaar door mogelijk.

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2024-2025:

Cursusgeld BBL

 • 295,- per jaar voor niveau 1 en 2
 • €715,- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer €400,- voor het eerste leerjaar.

Bekijk onze laptopeisen

Over jou

Flexibel
Flexibel
Nauwkeurig
Nauwkeurig
Probleemoplossend
Probleemoplossend
Reislustig
Reislustig
Zelfstandig
Zelfstandig

De praktijk

'On the road again', is echt van toepassing op het beroep van Chauffeur Wegvervoer. Je bent veel onderweg en zorgt voor soepel transport van producten, inclusief laden en lossen. De vrachtwagen is je werkplek. Je opdrachtgever is een transportonderneming, vervoerder of ander bedrijf met een transportafdeling.

Limburg is met Venlo als logistieke hotspot een echte transportprovincie. Met jouw diploma Chauffeur Wegvervoer zit je hier dus helemaal goed! De baan biedt veel vrijheid, maar ook wisselende werktijden. Soms ben je midden in de nacht pas thuis. Een voordeel is dat je op veel plekken in Nederland komt. Ben je internationaal chauffeur? Dan rij je veel in het buitenland. Als Chauffeur wegvervoer kom je nog eens ergens! Je bent handig met ‘jouw’ wagen, ook onder moeilijke omstandigheden. Gaat er iets kapot? Dan achterhaal jij snel het probleem. En als het even kan, los je het zelf op. Laden en lossen doe je snel en veilig en de administratie voer je efficiënt uit, zodat de baas en de klant altijd tevreden zijn.

 

 

 

 

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 2.000,- en € 2.200,- bruto per maand
schedule
Onregelmatige werktijden
date_range
Mogelijk weekenddiensten

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Dan is het advies om je aan te melden vóór 1 april. Want hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je natuurlijk van harte welkom bij ons!

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Infopunt voor je klaar. Je kunt hen mailen via info@gildeopleidingen.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk ook naar niveau 4. 

 • Bij Gilde Opleidingen zijn alle opleidingen onderverdeeld in 4 periodes. Voor schooljaar 2023-2024 is dit:

  periode van  tot en met 
  1 Start schooljaar  
  2    
  3    
  4   Einde schooljaar
 • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

 • Bij Gilde Opleidingen maak je gebruik van een laptop tijdens de lessen en om te werken aan projecten. Op school heb je toegang tot internet en toepassingen die je gebruikt tijdens je opleiding. Daarnaast kun je je studievoortgang steeds meer online volgen. Volg je een opleiding op niveau 1? Dan hoef je geen laptop mee te nemen, hier zorgt jouw opleiding voor. Voor niveau 2, 3 en 4 geldt: je bent zelf verantwoordelijk om een eigen laptop mee te nemen ongeacht welk leerjaar of leerweg je volgt. Kijk hier of jouw laptop nog voldoet aan de basiseisen waaraan hij moet voldoen. Heb je een laptop met specifieke eisen nodig, dan hoor je dat van je opleiding.

 • Het Gilde Studentenfonds is bedoeld om studenten te ondersteunen die financiële ondersteuning nodig hebben om een opleiding te kunnen volgen:

  • Je bent jonger dan 18 jaar en wilt een bol opleiding volgen en je kunt aantonen dat jouw ouders/ verzorgers onvoldoende financiële middelen hebben waardoor jij niet de opleiding kunt volgen die jij wilt. Een inkomenstoets wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Leergeld. De aanvraag voor de toets dien je altijd zelf te doen via de website van Leergeld. Elk schooljaar opnieuw!
  • In uitzonderlijke gevallen kun je aanspraak maken op het Studentenfonds, wanneer je een BOL student bent van 18 jaar of ouder en kunt aantonen dat je onvoldoende financiële middelen hebt (ondanks studiefinanciering/aanvullende beurs). Een inkomenstoets is voorwaardelijk.
  • Wanneer je bol student en reeds in een opleiding bent en als gevolg van bijzondere omstandigheden (ziekte, zwangerschap, handicap of familieomstandigheden) aantoonbaar studievertraging oploopt en geen recht (meer) hebt op een basisbeurs. Dit is niet leeftijdsgebonden.
  • Als je je als student bestuurlijk/maatschappelijk inzet in het belang van de school en financieel nadeel ondervindt omdat je niet of minder kunt bijverdienen.
  • Als je lid bent van de Studentenraad. Je kreeg van Gilde al een vergoeding voor je deelname. Dat blijft zo, alleen wordt dit nu meegenomen in deze wetgeving..

  Let op: Ben je op het moment van aanvraag 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding, dan krijg je studiefinanciering. Uit deze inkomsten en eventuele inkomsten uit werk kun je onderwijsbenodigdheden betalen. Denk je dat het financieel echt niet lukt, dan kunnen we samen kijken of we je kunnen helpen. Er zal in dit geval altijd eerst een inkomenstoets worden uitgevoerd.

  Gilde Opleidingen kan boeken en andere leermiddelen (zoals licenties of beroepskleding), de schoolnota of een laptop (mee)financieren. Dat stemmen we samen met jou af, zo kunnen we het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.

  In het geval van studievertraging of maatschappelijke inzet is de vergoeding maatwerk en gebaseerd op het wettelijke minimum (jeugd) uurloon voor de periode waarin de vertraging of je maatschappelijke activiteit plaatsvindt.  De Commissie Studentenfonds zal je aanvraag beoordelen.

   

 • Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten uit deze regeling:

  • Gereedschappen en verbruiksmaterialen worden betaald door de school. Voor de opleidingen Kok en Wellness en Beauty adviseren we anders. Daarover lees je meer in de faq's hieronder.
  • Beroepskleding koop je zelf.
  • Voor opleidingen op niveau 3 en 4 en sommige technische niveau 2-opleidingen heb je een laptop nodig. Klik hier voor een overzicht van de eisen.
  • Vrijwillige vakschoolbijdragen zijn bedoeld voor excursies en andere extra activiteiten. Deze zijn vrijwillig. Als je niet wilt deelnemen aan de activiteiten krijg je een alternatief lesprogramma aangeboden. Je opleiding geeft je een overzicht van de activiteiten en de bijbehorende kosten.
  • Heb je onvoldoende financiële middelen, dan kan het Studentenfonds misschien helpen. Samen met Stichting Leergeld kijken wij of we iets voor je kunnen betekenen. Dat kan op verschillende manieren:
   • Gilde Opleidingen geeft je de benodigde leermiddelen
   • Gilde Opleidingen kan voor specifieke kosten een tegemoetkoming verstrekken
   • Gilde Opleidingen scheldt de opleidingsspecifieke kosten kwijt. 
  • Extra: Gilde Opleidingen heeft bovenop de regeling ‘schoolkosten’ een boekengarantie. Boeken die je koopt voor je opleiding, maar waarvan achteraf aantoonbaar is dat deze niet gebruikt zijn in je opleiding (en dus onterecht in de boekenlijst zijn opgenomen), neemt Gilde Opleidingen tegen kostprijs terug. Melding van niet gebruikte boeken kun je doen bij het Meldpunt Leermiddelen.