Technisch Specialist Bedrijfsauto's

Jij helpt ze weer de weg op!

Technisch Specialist Bedrijfsauto’s

De term bedrijfsauto’s is breed. Jij gaat dan ook niet alleen werken aan bestelbusjes, maar ook aan vrachtwagens. Als specialist geef jij niet op als de problemen lastig worden. Leer hoe je iedereen weer de weg op krijgt!

Opleiding

De opleiding Technisch Specialist Bedrijfsauto’s doe je vaak als vervolg op een eerdere mbo-opleiding. Bijvoorbeeld autotechnicus of monteur. Je hebt dus misschien al wat ervaring met studeren. Maar dat hoeft niet per se. Weet je al veel van auto’s en wil je graag meteen een specialistische opleiding volgen? Geen probleem! Op deze opleiding leer je alles over bedrijfsauto’s, zoals busjes en vrachtwagens. Bedrijfsauto’s worden steeds complexer, met elektronische besturingssystemen en software. Jij leert hoe je vlot de diagnose stelt met geavanceerde meetapparatuur. Ouderwets sleutelen komt natuurlijk ook aan bod, want onder de motorkap van een vrachtwagen ziet het er toch iets anders uit dan bij een gewone auto. Tijdens praktijklessen leer je over de verschillende problemen die bij een bedrijfsauto voor kunnen komen. Daarbij zoek je zelfstandig naar oplossingen en krijg je hulp van de docent.

Zoals bij alle opleidingen volg je een of meer keuzedelen. Dit zijn aanvullende vakken die je net dat beetje extra geven. Kies iets dat aansluit bij je vak óf verbreed juist je kennis op een heel ander gebied.

Op de locatie in Nuth werken we samen met Auto Technisch Trainings Centrum (ATTC).

Ik schrijf me in!

Vereiste vooropleiding

 • Diploma MBO niveau 3 Eerste Bedrijfsautotechnicus

 • Diploma MBO niveau 3 Mobiele Werktuigen

De formele duur van de opleiding is 4 jaar. Wij bieden deze bbl-opleiding alleen aan als vervolg op niveau 3 Eerste Bedrijfsautotechnicus of niveau 3 Mobiele Werktuigen. Met een van deze vooropleidingen kun je deze opleiding afronden in 2 jaar.

Over de opleiding

location_on
 • Nuth - Thermiekstraat 4a
 • Venlo - Hagerhofweg 15
insert_chart Niveau 4
near_me Leerweg:
 • BBL
insert_invitation Duur: 2 jaar
notifications_active Startmoment: in augustus, november, februari, april.

Studiekeuze events

Voor al onze opleidingen zijn er de komende periode verschillende studiekeuze events beschikbaar, zoals infoavonden, X-periences of meeloopdagen.

Bekijk alle events

Lesgeld

Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor schooljaar 2023-2024:

Cursusgeld BBL

 • 270,- per jaar voor niveau 1 en 2
 • 654,- per jaar voor niveau 3 en 4

Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

Extra kosten
Ongeveer €450,- in het laarjaar 1, exclusief aanschaf laptop. Ongeveer €360,- in leerjaar 2. 

Bekijk onze laptopeisen

Over jou

Communicatief sterk
Communicatief sterk
Fijne motoriek
Fijne motoriek
Nauwkeurig
Nauwkeurig
Praktisch ingesteld
Praktisch ingesteld
Technisch inzicht
Technisch inzicht

De praktijk

Als technisch specialist bedrijfsauto’s kan jij verschillende kanten op. Je kiest zelf waar je specialisatie ligt. Zo kan je aan de slag bij truckdealers, verkoper van bedrijfsauto’s of transportbedrijven. Jou schakelen ze in voor problemen waar een gewone monteur niet kan oplossen. Als specialist ga jij door tot jij de moeilijkste problemen hebt opgelost. Natuurlijk kan je altijd een collega vragen om te helpen. Omdat de klant zo snel mogelijk weer mobiel wil zijn, werk je soms ook door in de avond of het weekend. Dat hoort allemaal bij de service die je van een specialist mag verwachten. Jij overlegt met chauffeurs, specialisten en leveranciers en bent altijd beleefd en klantvriendelijk.

Als je klaar bent

account_balance_wallet
Startsalaris tussen de € 2.000,- en € 2.700,- bruto per maand
school
Hbo Autotechniek (vervolgopleiding)

Veelgestelde vragen

 • Start de opleiding van jouw keuze direct na de zomervakantie? Dan is het advies om je aan te melden vóór 1 april. Want hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de opleiding uiteindelijk kan gaan volgen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je door wat voor reden dan ook die datum niet haalt. Ben gerust. Ook na 1 april ben je natuurlijk van harte welkom bij ons!

  Voldoe je aan de opleidingscriteria? Dan plaatsen we je meteen. Voldoe je niet aan de criteria? Dan kijken we samen met jou of je de opleiding misschien toch kunt volgen. Dit doen we in een oriëntatiegesprek. Dit oriëntatiegesprek vindt binnen 4 weken na aanmelding plaats.

  Wil je hier meer over weten? Dan staat het Infopunt voor je klaar. Je kunt hen mailen via info@gildeopleidingen.nl of bellen via +31 88 468 20 00. Stuur je een mailtje? Geef dan naast je vraag ook je opleiding, volledige naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum door.

 • Het ligt eraan wat je vooropleiding is, wat vaak mogelijk is dat je op een lager niveau start. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal richtingen doorstromen van niveau 2, naar 3 en uiteindelijk ook naar niveau 4. 

 • Op onze website vind je veel informatie over de verschillende opleidingen. Heb je meer hulp nodig? Of wil je even met iemand in gesprek? Dan staan onze loopbaanadviseurs voor je klaar! Plan een afspraak of kijk voor meer info op www.gildeloopbaancentrum.nl.

 • Nee, dat is niet nodig. Je kunt gebruikmaken van Microsoft Office 365.

 • Ben je 16 of 17 jaar dan betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder. Dan betaal je voor het schooljaar

  2022-2023:

  cursusgeld bbl

  • 258,-- per jaar voor niveau 1 en 2
  • 624,-- per jaar voor niveau 3 en 4

  Lesgeld bol

  • €1.239,-

  2023-2024:

  cursusgeld bbl

  • 270,- per jaar voor niveau 1 en 2
  • 654,- per jaar voor niveau 3 en 4

  Lesgeld bol

  • €1.357-

  Dit bedrag wordt jaarlijks door de rijksoverheid vastgesteld.

  Daarnaast maak je extra kosten voor leermiddelen en excursies. Deze kosten staan vermeld op de opleidingspagina's op deze website.

 • Het Gilde Studentenfonds is bedoeld om studenten te ondersteunen die financiële ondersteuning nodig hebben om een opleiding te kunnen volgen:

  • Je bent jonger dan 18 jaar en wilt een bol opleiding volgen en je kunt aantonen dat jouw ouders/ verzorgers onvoldoende financiële middelen hebben waardoor jij niet de opleiding kunt volgen die jij wilt. Een inkomenstoets wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Leergeld. De aanvraag voor de toets dien je altijd zelf te doen via de website van Leergeld. Elk schooljaar opnieuw!
  • In uitzonderlijke gevallen kun je aanspraak maken op het Studentenfonds, wanneer je een BOL student bent van 18 jaar of ouder en kunt aantonen dat je onvoldoende financiële middelen hebt (ondanks studiefinanciering/aanvullende beurs). Een inkomenstoets is voorwaardelijk.
  • Wanneer je bol student en reeds in een opleiding bent en als gevolg van bijzondere omstandigheden (ziekte, zwangerschap, handicap of familieomstandigheden) aantoonbaar studievertraging oploopt en geen recht (meer) hebt op een basisbeurs. Dit is niet leeftijdsgebonden.
  • Als je je als student bestuurlijk/maatschappelijk inzet in het belang van de school en financieel nadeel ondervindt omdat je niet of minder kunt bijverdienen.
  • Als je lid bent van de Studentenraad. Je kreeg van Gilde al een vergoeding voor je deelname. Dat blijft zo, alleen wordt dit nu meegenomen in deze wetgeving..

  Let op: Ben je op het moment van aanvraag 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding, dan krijg je studiefinanciering. Uit deze inkomsten en eventuele inkomsten uit werk kun je onderwijsbenodigdheden betalen. Denk je dat het financieel echt niet lukt, dan kunnen we samen kijken of we je kunnen helpen. Er zal in dit geval altijd eerst een inkomenstoets worden uitgevoerd.

  Gilde Opleidingen kan boeken en andere leermiddelen (zoals licenties of beroepskleding), de schoolnota of een laptop (mee)financieren. Dat stemmen we samen met jou af, zo kunnen we het voorschotbedrag voor jou minimaal houden.

  In het geval van studievertraging of maatschappelijke inzet is de vergoeding maatwerk en gebaseerd op het wettelijke minimum (jeugd) uurloon voor de periode waarin de vertraging of je maatschappelijke activiteit plaatsvindt.  De Commissie Studentenfonds zal je aanvraag beoordelen.